eten-met-aandacht
Eet met aandacht
aardbeien 1170x600

"Goed kauwen op iedere hap dwingt je om langzamer en bewuster te eten. Wetenschappers zeggen dat je eigenlijk 40 keer per hap zou moeten kauwen. Nu is dat wel erg veel en niet altijd haalbaar, maar vaker kauwen is zeker de moeite van het proberen waard. Je bent eerder verzadigd en voedingsstoffen worden beter opgenomen."

Eten terwijl je achter de computer zit, even snel tussendoor, tijdens het autorijden, eten terwijl je aan het appen bent. Snel, onbewust en gehaast eten. We doen het allemaal wel eens. Maar ons lichaam reageert zoveel beter als we met aandacht zouden eten.

Door langzamer te eten neemt je lichaam voedingsstoffen beter op
Dat je goed moet kauwen weten we eigenlijk wel. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Je lichaam kan alleen hele kleine stukjes verwerken, hoe meer voorwerk je doet in je mond, hoe minder je lichaam zelf hoeft te doen. Daarnaast is kauwen belangrijk omdat je dan meer speeksel aanmaakt en dat zorgt weer voor de aanmaak van amylase. Amylase helpt bij het verteren van zetmeel. Ons lichaam heeft moeite met het verteren van zetmeel, maar wanneer amylase goed zijn werk kan doen, zullen je maag en darmen het zetmeel makkelijker kunnen verwerken.

Je hersenen krijgen een signaal
Een andere goede reden om langzamer te gaan eten, is dat je hersenen de tijd nodig hebben. Eet je te snel, dan krijgt je lichaam niet de tijd om het hormoon leptine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen dat je verzadigd bent. Tot die tijd blijf je eten. Trek voor een maaltijd daarom minstens 30 minuten uit.

De maag heeft tijd nodig
Goed kauwen is dus erg belangrijk. Niet alleen je voeding wordt hierdoor beter verteerbaar, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam de tijd heeft om de juiste signalen uit te zenden. Niet alleen de hersenen, maar ook de maag heeft een seintje nodig. Door goed te kauwen, krijgt de maag de tijd om maagsap aan te maken.

De alvleesklier en galblaas hebben een seintje nodig
Hetzelfde geldt voor de alvleesklier en galblaas. Ook zij hebben een seintje nodig dat je begonnen bent met eten. De alvleesklier gaat dan aan de slag met het aanmaken van alvleeskliersap dat nodig is voor het verteren van suikers, eiwitten en vetten. Daarnaast maakt de alvleesklier de hormonen insuline en glucagon aan voor het regelen van de bloedsuikerspiegel. De galblaas krijgt een signaal wanneer er vet voedsel in de maag terechtkomt om galvloeistof af te geven aan de dunne darm. Deze vloeistof is nodig voor een goede vertering van vetten.